Autopesu Boxsterille tuli luonnollisesti tehtyä jo ennen kuvien ottoa. Huutokaupan etenemistä odotellessa, ajattelin tehdä siitä oman postauksensa. Hyvä auton pesu saa auton näyttämään niin hyvältä kun sen kuuluukin näyttää. Kysymys, mikä on paras tapa pestä auto, herättääkin jo paljon mielipiteitä. En tiedä onko käyttämäni tapa paras autonpesu, mutta itselläni se on toiminut hyvin.

Autopesu alkaa liuotinpesulla

Autopesu alkaa liuotinpesulla

Autopesu alkaa liuotinpesulla. Ainoastaan jos auto on tosi puhdas, voi tämän jättää väliin. Mutta jos pinnalla on mitä tahansa naarmuttavaa, rapaa, hiekkaa, kärpäsiä ym., aloitan auton pesun aina liuottimella. Itse olen tottunut käyttämään Pinelinen Tehopesua, mutta moni muukin aine varmasti toimii. Kevyeen likaan olen käyttänyt 1 %:n seosta, mutta prossia voi vähän lisätä, jos lika on tiukassa. Paineistettu pumppupullo, joka vastaa Pinelinen 10,5 PH:ta, helpottaa työtä suuresti. Vaikka aurinkoinen päivä on mukava päivä pestä, pidä auto varjossa. Metallin lämpötilan pitäisi olla nimittäin alle 35 astetta. Itse olen pumpannut liuottimen kuivalle auton pinnalle alhaalta ylöspäin, antanut vaikuttaa hetken ilman, että se kuivaa ja sitten huuhdellut painepesurilla ylhäältä alaspäin, niin ei jää liuotinviiruja maalipintaan. Kangaskattoa en lähtisi käsittelemään liuotinaineella, vaan siihen on omat aineensa.

Vannepesu on oma juttunsa

Tehokas vannepesu

Vanteiden pesuun ei yleensä ole pelkkä liuotinpesu riittänyt. Auton vannepesuun on kehitelty omat erikoisaineensa. Itse olen tykästynyt Bilt-Hamberin korrosoliin. Yleisluontoisempana se taitaa olla vähän hellävaraisempi kuin saman valmistajan auto-wheel. Käyttö on varsin helppoa. Ruiskuttaa likakohtiin, tosin olen välttänyt ruiskimista muoviosiin, kuten keskiökuppeihin, kun ne ei välttämättä kestä kunnon käsittelyä, antaa vaikuttaa jonkin aikaa ja huuhtelee painepesurilla purppuran värisen nesteen pois.

Hyvä autopesu ja kahden ämpärin pesutekniikka

Hyvä autopesu

Alkuvalmistelujen jälkeen olenkin sitten aloittanut varsinaisen autonpesun. Luonnollisesti kaikki naarmuttava, vyön solki, avaimet taskussa, sormukset, on otettava pois. Käytän kahta huolellisesti puhdistettua ämpäriä. Toista pesuun ja toista pesusienen huuhteluun. Näin kaikki pinnalta irtoava töhnä jää huuhteluämpäriin eikä pyörimään pesusienen alle auton pintaan. Pesuämpäriin pesuaineeksi on ajan saatossa päätynyt Autoglymin Bodywork Shampoo Conditioner ja helpoimmaksi sieneksi lampaanvillainen pesukinnas. Jälleen olen yrittänyt löytää varjon ja aloittanut pesun ylhäältäpäin. Helmat ja vanteet olen pessyt lopuksi omalla pesukintaalla, niin ei tarvitse joka pesukerran jälkeen vaihtaa pesukinnasta 😉. Haaste tässä hommassa on, ettei pesuaine ehdi kuivua ennen sen huuhtelua painepesurilla. Boxster on onneksi sen verran pienempi auto, että hyvin kerkiää.

Hyvä kuivaaminen kruunaa auton pesun

Auton pesun kuivaus

Sitten onkin hyvin olennainen kohta eli kunnon kuivaus. Olen käyttänyt siihen ehdottoman puhdasta imukykyistä mikrokuituliinaa. Kuivaus varovasti pyörivin liikkein ja varmistaen, ettei mitään jää mikrokuituliinaan. Jälleen olen käyttänyt omaa mikrokuituliinaa helmoihin ja vanteisiin. Samalla olen käynyt läpi myös kaikki oviaukot, etu- ja takaluukun reunat. Jos auto on puhdas, ne voi kuivata samalla. Mutta jos ne ovat yhtään likaisia, olen pessyt ne vielä erikseen ja vasta sitten kuivannut puhtaat pinnat.

Tämän jälkeen Boxster näyttää puhtaalta, ainakin paremman puoliskon silmissä, mutta ei se taida vielä aivan riittää tarkempaan tutkiskeluun. Jos maalipintaan on jäänyt vielä jotain selkeästi näkyvää, niin olen ne sitten poistanut siihen sopivilla aineilla. Esimerkiksi Autoglymin Intensive Tar Remover toimii moneen likaan ja myös edellä mainittua korrosolia voi käyttää. Pinnasta riippuen voi tarvita kaikkea alkoholista jopa Ksyleeniin, mutta varmista, että aine on sopiva. Ksyleenillä saa kyllä tarvittaessa kaiken irti, mutta myös sen mitä ei ollut tarkoitus saada pois…

Autosaven käyttö eli savestus

Autosaven käyttö savestus

Pinnan savestus ennen vahausta on hyvin tärkeä vaihe. Se varmistaa, ettei mitään likaa jää pyörimään vahan alle. Pesusaven käyttö mennee jo vähän detaljoinnin puolelle, mutta olen aina uuden (vanhan) auton käynyt sillä läpi, koska samalla havaitsee 99 % maalipinnan mahdollisista virheistä. Boxsterin saveus oli siinä mielessä erikoinen juttu, että aikaisempikin omistaja oli selvästi käynyt pinnat läpi, sillä niin sileässä kunnossa ne olivat. Ainoastaan keulassa oli jotain savella lähtevää, varmaan Euroopan halki ajon seurauksena. Liukasteena olen käyttänyt pelkkää vettä ja suosikkisavena Bilt-Hamberin auto-claytä ja yleensä softina. Se toimii hyvin hyvämaalisella auton pinnalla, eikä leikkaa niin paljon kuin medium tai regular. Olen tehnyt savesta peukalon pään kokoisen pallon, painellut sen litteäksi ja liu’uttanut sitä pyörivin liikkein vesipedillä maalipinnan päällä. Heti jos saveen tarttuu jotain, ota se pois ja kun savi yhtään likaantuu, taita likaantunut alue saven sisään. Näin samalla savikokkareella voi käsitellä jopa puoli autoa. Olen käynyt saveuksella läpi myös oviaukot, etu- ja takaluukun reunat eli kaikki näkyvät lakatut pinnat. Lakkaamattomille pinnoille savi ei pääsääntöisesti sovi, vaan huomaat saven muuttuvan maalin väriseksi… Huomaa, että savi poistaa myös vahan ja saveuksen jälkeen näkeekin, miltä maalipinta oikeasti näyttää.

Savestuksen jälkeen edessä onkin jälleen pesu.

Hyvä autopesu

Ja pesun jälkeen luonnollisesti kuivaus.

Auton pesun kuivaus

Auton vahaus autovahalla

Auton vahaus autovahalla

Maalipintaa ei pidä jättää vahaamatta saveuksen jälkeen, mutta ennen vahausta varmista, että auto on aivan kuiva. Hyvä vahaus tasoittaa maalipintaa ja mahdolliset pienet pesunaarmut ja muut vastaavat saa nätisti siistittyä. Auton vahauksesta on varmaan yhtä monta mielipidettä kuin on tekijääkin. Karnaubavahaa sisältävät erikoisvahat voivat maksaa maltaita, mutta itse olen tykästynyt käyttämään Autoglymin Super Resin Polishia. Se on helppo levittää pyörivin liikkein ja tekee hyvän maalipinnan. Naarmujen kohdalla painetta voi vähän lisätä. Levitykseen olen käyttänyt pyöreää vaahtomuovilevitintä ja kiillotukseen reunatonta mikrokuituliinaa. Jos haluaa, että vahaus pysyy pidempään, voi vahatun pinnan sitten vahata vielä vahan vahalla 😄. Tässä olen yleensä käyttänyt Autoglymin Extra Gloss Protectionia.

Yksityiskohtien läpikäyminen

Autopesu Porsche Boxster luukut auki

Nyt alkaa pinta näyttämään jo tosi hyvältä, mutta monta yksityiskohtaa on vielä läpi käymättä auton pesussa. On vähän makuasia, tekeekö nämä yksityiskohtien stilisoinnit ennen vahausta vai sen jälkeen. Ehkäpä paras kohta on tehdä ne noiden kahden eri vahauskerran välissä 😉. Olennaista on, että auto on puhdas joka kohdasta.

Auton tiivisteiden hoito

Auton tiivisteiden hoito

Auton tiivisteet alkavat helposti näyttämään vanhoilta. Ja jos niistä ei huolehdi, niin ne kuivuvat, ja siten halkeilevat ja alkavat sekä pitämään ääntä että päästämään ääniä. Erilaisilla kumin ehostusaineilla niistä saa siistin näköiset – hetkeksi, kunnes niistä tulee ärsyttävästi tarttuvat ja laikuttuneet. Etsin pitkää sopivaa ainetta ja mielestäni Nextzettin Gummi Pflege Stift on paras, mitä olen löytänyt. Olen käynyt sillä puhdistetut tiivisteet läpi ja se tekee tiivisteistä samalla pehmeämmät, paremman näköiset ja pysyy pitkään. Boxsterin tiivisteet olivat niin hyvässä kunnossa, ettei käsittelyn jälkeen ollut dramaattista eroa. Joissain vanhemmissa autoissa olen pystynyt useammalla käsittelyllä lähes entisöimään kulahtaneet tiivisteet.

Muoviosien hoito

Muoviosien hoito

Ikääntyessään muovi- ja kumiosat alkavat haalistumaan. Boxsterissa on onneksi aika vähän haalistuvia muoviosia. Suurin näistä on varmaan tuulilasin alapuolinen muovipaneeli. Autoglymin Bumper & Trim Gel tekee hyvää jälkeä ja Boxsterin paneelin väri muuttuu harmaasta mustaksi. Tosin en ole löytänyt tähän aivan ideaaliainetta. Bumber Gel on tehokas, mutta vaatii uusinnan käytännössä joka pesun yhteydessä. Jos tiedät aineen, jonka kestävyys on vahan luokkaa, niin laita ihmeessä kommenttia. Toki jos tuo paneelin haalistuminen alkaa ärsyttämään liikaa, niin uuden osan hinta ei ole aivan mahdottoman kallis, muistaakseni 150 euron luokkaa, ja uusi paneeli varmasti kestää taas jokusen vuoden 😉 .

Auton lasipintojen puhdistus

Auton lasien pesu

Auton lasien pesuun minusta paras aine on Tolun Lasi & Ikkuna ja naarmuttamaton paperimainen pyyhe. Kunhan vaan kärsivällisyyttä riittää, niin sillä saa auton lasit häikäisemättömiksi. Lopuksi olen laittanut pintaan vielä ikkunakiillokkeen eli Autoglymin Car Glass Polishin. Se on aika työlästä käyttää, jos ainetta puristaa kankaalle liikaa, mutta kohtuukäytöllä toimii loistavasti. Harmi vaan, että käytännössä käsittelyn joutuu tekemään joka pesun jälkeen uudelleen.

Auton valaisinkupujen hoito

Boxsterin umpio

Auton muoviset valaisinkuvut saavat pieniä iskemiä ja naarmuja ja jopa kellastuvat ajan saatossa. Hyväksi aineeksi niiden ehostamiseen ennalleen olen havainnut Meguiar’s PlastXin. Boxsterin valaisinkuvut olivat jo valmiiksi hyvässä kunnossa, mutta joitain pieniä naarmuja aineella sai etuvaloista poistettua.

Boxsterin kangaskaton pesu ja suojaus

Avoauton katon pesu

Avoauton katon pesu on jo vähän oma juttunsa ja täytyy sekin jossain vaiheessa julkaista. Itse työ on aika työläs suojauksineen, mutta pitää katon sen jälkeen hyvässä kunnossa. Sateen jälkeen vesi pisaroi katolta pois ja katto on helppo pitää puhtaana 😃.

Auton sisäpesu

Boxster 986 Facelift interior

Sisäpesu on oma juttunsa auton pesussa lukuisine omine aineineen. Boxsterin osalta pääsin vähällä, kun edelliset omistajat olivat pitäneet niin hyvää huolta. Pölyjen pyyhkäisy, muutaman tahran poisto ja imurointi riittivät. Mutta täytyy tehdä auton sisäpesusta myös jossain vaiheessa oma postauksensa 😉.

No nyt autopesu on valmis ja Boxster alkaa näyttämäänkin ihan siistiltä eli voi viedä paremman puoliskon ajelulle 😃!

Lisää 986porsche-luettavaa:

Kerro omat vinkkisi auton pesussa!

5 ajatusta aiheesta “Autopesu – miten pesen auton”

 1. Kivan yksityiskohtainen kertomus ja hyviä vinkkejä! Omakin kulkupeli täällä Turengin kupeessa odottelee kovasti autopesua. Olisi kiva vähän samalla laittaa vahaa pintaan, tuollaista karnaubavahaa olen joskus testannut ja tykännyt kyllä kovasti.

 2. Kiitos Timo 👍! Ekan kerran kun käytin oikeasti kuivaamiseen tarkoitettua mikrokuituliinaa, niin kyllä huomasi eron aiempiin välineihin. Liina pysyy kuivauskykyisenä pitkään, vaikka on jo imenyt vettä itseensä. Eli se kuivaa tasaisesti, ilman kuivausjälkien jäämistä maalipintaan. Olen itse käyttänyt tätä mm. Autonhoitokaupasta saatavaa sinistä mikrokuitukuivausliinaa. Vahan kiillottamisessa olen hyväksi kokenut puolestaan Flexipads Green Polishing Towelin. Keskenään nuo mikrokuituliinat ovat aivan erilaiset. Varmasti muillakin saa hyviä tuloksia, mutta noilla sen on tehnyt aika helposti 😉.

 3. Tervehdys!
  Hyvä juttu auton hoidosta aineinee,ostin ihan vaan tuon saven takia tuollaisen
  SUPER RESIN POLISH COMPLETE KIT
  Ja hämmästyin siinä mukana tulevan microkuituliinan laadusta.
  Nimittäin päästi punaista väriä ihan vaan huuhtelussa ja muutenkin sellainen kärpäslätkä kokoa,eli laadullisesti ei mikään hyvä.
  Kysynkin ,että miksei esim puuvillainen isohko pyyhe sovi auton kuivaamiseen mikä imee hyvin tai voi olla esim, käsipyyhekkin,micro kuitu liinan sijaan..

 4. Tänks Matias, mukava kuulla 😃! Tuota keraamista kestopinnoitusta olen itsekin miettinyt ja oli hyvä kuulla kokemuksesi siitä.

 5. Erittäin hyvä postaus auton puhdistuksesta. Todella kiva on aina nähdä, kun ihmiset pitävät hyvää huolta hienoista autoistaan. Shampoista itselleni käyttöön on vakiintunut Turtle Big Orange ja vahoissa olen itse käyttänyt usein myös Autoglymin klassista punainen-kulta yhdistelmää, mutta joskus myös Meguairs`s NXT 2.0 vahaa (kun ei siis jaksa/ehdi laittaa kahta kerrosta). Yhdessä autossani oli ns. keraaminen kestopinnoitus, mutta en oikein siitä tykännyt. Sen ylläpito oli hankalaa ja se ei suojannut valkoista maalipintaa toivotusta.

  Kerrostalossa asuvalle on välillä ollut ongelmana löytää hyvää paikkaa auton hoidolle. Tämän saman haasteen kanssa painii varmaan moni muukin. On toki ns. poleteilla toimivia itsepesupaikkoja, mutta erityisesti talvella olisi varmasti myös kysyntää hyville halleille, missä puhdistaa autoja. Onko pk-seudulla tällaisia?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.