Boxster värit

Boxster väriskaala on varsin lavea. Omaa Boxsteria etsiessäni, plasmat alkoivat mennä sen verran sekaisin värisävyjen määrästä, että tein niistä Boxster Väriopas -taulukon. Jaottelin ulkovärit muokatun värispektrin mukaisesti. Keräsin postaukseeni kaikki Boxster 986 värit sisältäen Boxsterin kuomun värit, Boxster värikoodit ja kuvalinkitykset todellisiin värisävyihin. Pääset niistä katsomaan miltä kukin väri Porsche 986:n tai muun Porschen päällä näyttää. Värillä on suuri vaikutus miltä auto näyttää ja millaista fiilistä se muissa ja toki itsessä herättää. Tsekkaa postauksestani millaisella värillä haluaisit oman 986:sesi! Alla olevasta sisällysluettelosta pääset tarvittaessa suoraan haluamaasi kohtaan.

Valkoinen Boxster ilmentää viattomuutta

Valkoinen Boxster

Valkoinen valo sisältää spektrin kaikki sävyt. Valkoista väriä pidetään usein puhtauden ja viattomuuden värinä. Toisaalta valkoista ei aina mielletä väriksi vaan jotenkin tyhjäksi. Sillä on siis hyvä aloittaa tämä Boxster värit -postaus. Porsche Boxster 986:n jokaisen vuosimallin saa valkoisena, mutta kunakin vuonna valkoisia on tarjolla vain yksi sävy. Tosin eri vuosikerrat ovat tarjolla valkoisen eri sävyillä. Porsche Boxster 2.5:t (1997–1999) ovat tarjolla vain Snow White -valkoisena (saksaksi Firmweiss). Joillain markkina-alueilla sävyä kutsuttiin myös nimellä Glacier White, 50-luvun legendaarisen Porsche 356A:n valkoisen värin mukaisesti. Tosin vanha ja uusi väri ovat sävyiltään erilaiset. Boxster 2.7:n ja 3.2:n tullessa markkinoille värisävy muuttui. Vuosina 2000 ja 2001 ulkoväri siirtyikin etelämmäksi saaden nimen Biarritz White (Biarritzweiss). Liekö avoauto tuntunut liian kylmältä lumella? Kolmas sävypäivitys tuli vuonna 2002. Myös kaikki valkoiset facelift Porsche 986:t saivat marmorilta kuulostavan Carrara White -nimen (Carraraweiss), jota oli aikaisemmin tarjottu jo Porsche 911:een. Kaikki valkoisen sävyt ovat normivärejä ja ne ovat olleet tarjolla vakioväreinä. Karkea arvioni on, että 986:ia on valkoisina noin kolme prosenttia kokonaismäärästä. Jos haluat nähdä, miltä nämä pintavärit näyttävät Porschessa, niin klikkaa lopussa olevan taulukon värien nimiä.

Keltainen Boxster näkyy

Keltainen Porsche Boxster 986 edestä

Mikäpä sopisi avoautoon paremmin kuin aurinkoa symboloiva keltainen väri? Näin varmaan Porschellakin ajateltiin, vaikka ensimmäisissä keltaisissa 1997–1999 Boxstereissa maalina on pehmeämpi Pastel Yellow (Pastelgelb). Vuodesta 1999 alkaen Boxster onkin sitten saatavilla enemmän vaaraa ilmentävänä ampiaismaisena Speed Yellow (Speedgelb) -sävynä. Samaa ulkoväriä on käytetty myös 993:ssa, 996:ssa ja 987:ssa. Keltaisiin Porsche Boxster 986:iin liittyy pari mielenkiintoista knoppitietoa. Vuoden 1999 mallia on tarjolla kahtena keltaisen sävynä sekä Pastel Yellow että Speed Yellow. Sama toistuu vuonna 2004, ilmeisesti myynnin ylläpitämiseksi. Keltainen maalipinta viimeisen mallivuoden Porsche 986:ssa voi olla sekä Speed Yellow että one year wonder, Fayence Yellow (Fayencegelb), myös Porsche Carrera GT:n värinä tunnettu. Valkoisten tapaan keltaiset ovat normivärejä. Arvioisin keltaisten olevan hiukan harvinaisempia kuin valkoisten, noin kahden prosentin osuudellaan.

Oranssi Boxster on harvinaisuus

Oranssi Porsche

Oranssi on saanut nimensä appelsiinilta ja viittaakin värinä hedelmällisyyteen. Sitä pidetään dynaamisena ja energisenä värinä. Siitäkin huolimatta oranssi Boxster on hyvin harvinainen. Epäilen, että reippaasti alle prosentti Porsche 986:sta on oransseja. Harvinaisuutensa vuoksi oranssi voisi hyvinkin olla keltaisen tai punaisen Boxterin otsikon alla, mutta oranssi on 356:sta alkaen ollut Porschelle niin tärkeä ja ominainen väri, että pidän sen omana kappaleenaan. Yllä olevassa kuvassa on pari oranssia klassikkoa. Kieltämättä ne näyttävät hyviltä, vaikka väri onkin vähän eri oranssi kuin Boxsterin sävy. Porsche Boxster 986:n 2000–2003 -vuosimallit on saatavilla Zanzibar Red (Orangerot-perlcolor) -sävynä. Joillain markkina-alueilla tämä helmiäisväri tunnetaan myös nimellä Pearl Orange-Red. Urheiluautoon tämä väri on yksi suosikeistani. Kieltämättä huomioarvo on taattu oranssilla 986:lla!

Punainen Boxster on klassikko

Punainen Porsche Boxster 986

Punainen on värinä ristiriitainen. Se voi viitata paholaiseen ja toisaalta sitä on pidetty aikanaan väreistä tärkeimpänä. Sen väitetään nopeuttavan pulssia ja lisäävän aggressiivisuutta. Ehkäpä siksi punainen Porsche on klassikko. Miksei myös punainen Boxster? Ikoninen, nimenä jo 70-luvulta periytyvä, Guards Red (Indischrot) on yksi vain niistä kolmesta värisävystä, joilla jokaisen mallivuoden Boxsteri on saatavilla. Se on myös ainoa punainen, joka ei ole metalli- tai helmiäisväri. Sen lisäksi Boxster on vuosittain saatavilla toisella punaisella sävyllä. Vuosimalleissa 1997–2000 tämä tehtävä on langetettu helmiäisvärille nimeltä Arena Red Pearl (Arenarot-met). Vuosimallien 2001–2003 osalta se muuttui metalliväri Orient Red Metallic (Orientrot-met) -maaliksi. Viimeisenä mallivuotena 2004 Porsche Boxster 986 on saatavilla hienostuneena Carmona Red Metallic (Carmonarot-met) -metallivärinä. Minulle Porsche on aina ollut punainen vähän Ferrarin tapaan. Tosin moni ajattelee toisin, koska arvioisin punaisia olevan vain noin kuusi prosenttia Porsche 986 -kannasta.

Vihreä Boxster on aina metalliväri

1999 Porsche 986

Vihreää pidetään elämän ja kasvun värinä. Ihmissilmä pystyy erottamaan eniten vihreän eri sävyjä. Sävyltään erilaisia vihreitä löytyykin 986:n väripaletista monta – peräti viisi erilaista! Suuri määrä, varsinkin kun vihreiden osuus ei liene paljoa kahta prosenttia suurempi. Mutta kieltämättä moni vihreän sävyistä näyttää tosi hyvältä Porsche 986:n päällä. Ehkäpä siksi kun kaikki vihreät ovat metallivärejä. Vihreiden sarjan aloittaa Libel Turquoise Metallic (Libelltürkis-met). Se on saatavilla Porsche Boxster 2.5:een (1997–1999). Vuosimallia 1999 on saatavilla peräti kahdella muullakin vihreän sävyllä: Wimbledon Green Metallic (Wimbledongrün-met) ja tummempi Forest Green Metallic (Tannengrün-met). Wimbledonin voi löytää vuosimalleista 1999–2001, mutta metsävihreä säilyi tuotannossa mallisarjan loppuun asti. Pysytään edelleen metsässä, sillä vuonna 2000 Jungle Green Metallic (Dschungelgrün-met) korvaa 1999 loppuneen Libelin. Myös Rainforest -nimellä esiintynyt sävy on saatavilla 2000–2002 vuosimalleissa. Facelift-malleissa vuosina 2003 ja 2004 sen on korvannut Dark Teal Metallic (Lagogrün-met), joka joillain markkina-alueilla on nimeltään Lagoon Green. Valinnan varaa siis löytyy ja karkeasti ottaen värit tummenevat mallisarjan vanhetessa.

Sininen Boxster on sävymäärältään laajin

Sininen Porsche Boxster 986 edestä

Jos vihreitä sävyjä tuntui olevan paljon, niin Porsche todellakin pitää sinisistä. Niitä löytyy Boxsterin mallisarjasta peräti kahdeksan erilaista! Mistään muusta väristä ei löydy näin montaa sävyä. Ei siis ihme, että niitä tuntuu olevan paljon. Arvioisinkin sinisiä olevan noin 16 prosenttia kokonaismäärästä. Jo ensimmäistä vuosimallia 1997:aa on saatavilla kolmena eri sävynä. Sinisille tyypillisemmistä metalli- ja helmiäisväreistä poiketen, Blue Turquoise (Blautürkis) on normiväri. Se on saatavilla vain vuosien 1997 ja 1998 malleihin. Muut mallisarjan aloittaneet sinisen kaksi sävyä, metallivärit Zenith Blue Metallic (Zenitblau-met) ja Ocean Blue Metallic (Oceanblau-met) ovat molemmat saatavilla vuosimalleina 1997–2000. Vuosi 1999 taisi olla sininen vuosi, koska sinisen sävyjä on tarjolla peräti kuusi! Yksi kyseisen vuoden uusista sävyistä on metalliväri Cobalt Blue Metallic (Cobaltblau-met) ja sitä on saatavilla Porsche Boxster 986 -mallisarjan loppuun asti. Saman vuoden kahdesta uudesta helmiäisväristä Dark Blue Pearl (Nachtblau-met), myös nimellä Midnight Blue Metallic tunnettu, on saatavilla myös loppuun saakka, mutta Iris Blue Pearl vain vuosimalleissa 1999 ja 2000. Samana vuonna ensiesiintymisen tehnyt tumma normiväri Dark Blue (Dunkelblau) ei myöskään kestä loppuun asti, vain vuoden 2001 vuosimalliin saakka. Vuoden 2001 Porsche 986:sta on saatavilla myös viimeisenä tulleella Lapis Blue Metallic (Lapisblau-met) -sävyllä 986-sarjan loppuun asti.

Violetin Boxsterin väri on harvinaisin

Vaaleanpunainen pinkki Porsche

Violetin värin koetaan ilmaisevan viisautta ja rakkautta. Violetti oli antiikin aikana vaikean saatavuutensa takia hyvin arvostettu väri ja vain harvojen yksinoikeus. Sitä se näyttää olevan myös Boxsterin värijakaumassa. Violetteja sävyjä on vain yksi, Viola Metallic (Viola-met), ja sitäkin vain kolmessa vuosimallissa 1999–2001. Se on kuulunut lisävarustelistalla arvokkaimpien Porsche Boxster 986 värien joukkoon, mikä omalta osaltaan selittää sen harvinaisuutta. Arvioisin, että violetti on Porsche 986:n väreistä harvinaisin ja niitä on reippaasti alle prosentti kokonaismäärästä. Tosin Porsche Boxster 986 oli mahdollista saada myös asiakkaan värimallilla eli postauksen värijakauman lisäksi voit löytää erittäin harvinaisia asiakasvärejä ja toki jälkimaalauksia. Yllä olevan kuvan pinkkiä Boxsteria tuskin löytyy kovin montaa kappaletta… Ruskea ja kulta eivät kuuluneet Boxster 986:n tarjoamaan väriskaalaan, mutta yksittäisinä erikoisväreinä niitäkin on todennäköisesti olemassa.

Yleisin 986 on hopeinen Boxster

Hopeinen Hopea Porsche 986 Boxster etukulmasta

Hopeaa pidetään arvokkaana rahan sävynä. Hopea on monena vuonna ollut maailman myydyin auton väri. Hopea on myös Boxsterin yleisin sävy arviolta 34 prosentin osuudellaan. Eikä se sinällään ole mikään ihme, olivathan ensimmäiset Porschet hopeisia ja monelle oikean Porschen väri onkin hopeinen. Boxsterin ensimmäistä vuosimallia on saatavilla vain yhdellä hopean sävyllä eli metallivärinä Arctic Silver Metallic (Arktissilber-met). Se onkin toinen niistä kolmesta sävystä, joka säilyi tuotannossa koko Porsche 986 -mallisarjan ajan. Kolmen vuoden ajan 1998–2000 hopeaa on saatavilla myös helmiäisvärinä eli Mirage Pearl (Paladio-met)-sävynä. Vuosimallista 1999 alkaen ja mallisarjan loppuun asti Porsche Boxster 986 on saatavilla vähän sinertävän hopeisena Polar Silver Metallic (Polarsilber-met) -sävynä. Vuosimalleja 2001–2004 löytyy myös vähän rusehtavana kun hopeinen Meridian Metallic (Meridian-met) on saatavilla. Viimeisenä mallivuotena 986:een on tarjolla peräti neljä hopean sävyä, kun Carrera GT:n GT Silver Metallic (GT-silber-met) on saatavilla, tosin vain erikoismalliin Porsche Boxster S 550 Spyder 50th Anniversary Edition.

Harmaa Boxster yhdistyy laadukkuuteen

Harmaa Boxster

Vaikka harmaata pidetään tavallisuuden värinä, yhdistetään se usein myös laatuun ja kestävyyteen. Missä sitten menee hopean ja harmaan raja? Hopea koetaan usein metallimaisena kun harmaa puolestaan enemmän maalimaisena. Toisaalta Boxsterin harmaat ovat kaikki metallivärejä yhtä lukuun ottamatta, joka on helmiäisväri. Karkeasti ottaen Porsche Boxster 986:n harmaat ovat tummempia kuin hopeat, lähestyen mustaa, ja vähemmän käsittelemättömän metallin oloisia. Porschellakin tätä ehkä mietittiin, koska ensimmäisenä mallivuotena harmaita ei ole tarjolla. Porsche 986:n vuosimallit 1998–2000 on saatavilla helmiäisvärinä Vesuvio Metallic (Vesuvio-met). Metalliväri Slate Grey Metallic (Schiefer-met) on saatavilla Porsche Boxsterin vuosimalleissa 1999–2004. Vesuvion poistuttua on vuosimalleja 2001–2004 saatavilla Seal Grey Metallic (Sealgrau-met) -maalilla, joka meneekin jo aika lähelle hopeisia. Ja viimeisenä vuotena on tarjolla tumma Atlas Grey Metallic (Atlasgrau-met). Harmaiden osuus on arvioni mukaan noin 10 prosenttia 986:n kokonaiskannasta.

Musta Boxster on arvokas

Musta Porsche Boxster 986 edestä

Musta liittyy värinä eleganssiin ja tyylikkyyteen. Musta korostaa varakkuutta ja voimakkuutta. Musta Boxster onkin värinä toiseksi suosituin hopean jälkeen. Molemmat ovat yleisestikin erittäin suosittuja autojen väreinä. Yllättäen mustan 986:n sävyn nimi on Black (Schwarz). Se on normiväri ja on ollut tuotannossa koko Porsche Boxster 986 -mallisarjan ajan. Heti alusta alkaen sen rinnalla on ollut metalliväri Black Metallic (Schwarz-met). Tosin Porsche 986:n vuosimallit 2002–2004 on sen sijaan saatavilla sävyllä Basalt Black Metallic (Basaltschwarz-met). Samalla myös Black-maali muuttui saaden uuden värikoodin. Arvioisin mustia olevan 986:sta noin 26 prosenttia.

Boxsterin kuomu

Porsche 986 kuomun luukku

Rätti, rättikatto, kangaskatto, kuomu, avoauton katolla on monta nimeä. Boxsterin vuoden 1997 vuosimallin kuomun sai T-Fordin tapaan värillä kuin värillä kunhan se oli musta eli Black. Seuraavasta vuodesta alkaen 986-mallisarjan loppuun asti värivalikoima onkin sitten laajempi eli kuomua saa mustan lisäksi myös Metropol blue -tummansinisenä ja Graphite Grey -harmaana. Viimeisen vuoden erikoismalli Porsche Boxster S 550 Spyder 50th Anniversary Edition omaa maalipinnan värin lisäksi oman kuomun värin eli Cocoa Brown -ruskean. Porsche 986:n kangaskattoa päivitettiin useamman kerran mallihistorian aikana, mutta suurin muutos koskee facelift-malleja. Vuosimalleissa 2003 ja 2004 takalasi on pienempi kuin aiemmissa, mutta se on lasinen muovisen sijaan. Yllä olevasta kuvasta näkee hyvin kuomulle varatun tilan kuomun luukun alla.

Boxsterin värikoodit

Boxster värit

Yllä olevasta Porsche Boxster 986 värijaukauma -piirakasta näet arvioni eri väristen Boxsterien tuotanto-osuuksista. Arvioni perustuu autojen myyntisivustojen, kuten mobile.de ja leparking.fr, autoilmoitusten värien tilastointiin. Alla olevasta Boxster Väriopas -taulukosta hahmottanet puolestaan selkeämmin minkä värisenä kutakin vuosimallia on saatavilla. Kokosin taulukkoon kaikki tuotannossa olleet Boxster värit valmistusvuosittain ja Boxster värikoodit. Porsche 986:n maalaus on tehty joko vesiohenteisella tai liuotinohenteisalla maalilla. Jos samaan sävyyn liittyy kaksi koodia, on ensimmäinen niistä vesiohenteisen värin koodi ja jälkimmäinen liuotinohenteisen värin koodi. Vuodesta 2002 alkaen vesi- ja liuotinohenteisilla maaleilla on ollut sama värikoodi ja taulukossa on vain yksi koodi. Tällöin myös Black maali sai yhtenäisen värikoodin, jonka vuoksi Black-sävyllä on kolme koodia. Vastaava Porsche Boxster 986 värikoodi tulisi löytyä auton huoltokirjasta. Värikoodia edeltää L-kirjain. Boxsterin värikoodin sijainti autossa on yleisimmin etummaisessa tavaratilassa, joko suoraan luukun alla tai maton alla lähellä ajajan puoleista etuvaloa.

VÄRIauf DeutschMHVärikoodi97 V98 W99 X00 Y01 102 203 304 4
Valkoinen Boxsternoin 3 %
Snow white
(Glacier White)
Firnweiss3AU/3ATSWSWSW
Biarritz WhiteBiarritzweiss9A2/9A3BWBW
Carrara WhiteCarraraweissB9ACWCWCW
Keltainen Boxsternoin 2 %
Pastel YellowPastelgelb12M/12LPYPYPY
Speed YellowSpeedgelb12H/12GSYSYSYSYSYSY
Fayence YellowFayencegelb1C1FY
Oranssi Boxsteralle 1 %
Zanzibar Red
(Pearl Orange-Red)
Orangerot-perlcolorH1A8/1A9ZRZRZRZR
Punainen Boxsternoin 6 %
Orient Red MetallicOrientrot-metM8A3/8A4OROROR
Guards RedIndischrot84A/80KGRGRGRGRGRGRGRGR
Arena Red PearlArenarot-metH84S/84RARARARAR
Carmona Red MetallicCarmonarot-metMM3WCR
Vihreä Boxsternoin 2 %
Libel Turquoise MetallicLibelltürkis-metM25K/25HLTLTLT
Wimbledon Green MetallicWimbledongrün-metM2B6/23IWGWGWG
Forest Green MetallicTannengrün-metM2B4/22EFGFGFGFGFGFG
Jungle Green Metallic
(Rainforest)
 
Dschungelgrün-metM2A1/2A2JGJGJG
Dark Teal Metallic
(Lagoon Green) 
Lagogrün-metMM6WDTDT
Sininen Boxsternoin 16 %
Blue TurquoiseBlautürkis3AS/3ARBTBT
Cobalt Blue MetallicCobaltblau-metM3C8/37UCBCBCBCBCBCB
Dark Blue Pearl
(Midnight Blue Metallic)
Nachtblau-metH39C/37WDBDBDBDBDBDB
Iris Blue PearlIrisblau-metH39V/39NIBIB
Zenith Blue MetallicZenitblau-metM3AX/3AWZBZBZBZB
Lapis Blue MetallicLapisblau-metM3A8/3A9LBLBLBLB
Ocean Blue MetallicOceanblau-metM3AZ/3AYOBOBOBOB
Dark BlueDunkelblau3C7/347DBDBDB
Violetti Boxsteralle 1 %
Viola MetallicViola-metM3AE/39GVMVMVM
Hopeinen Boxsternoin 34 %
Arctic Silver MetallicArktissilber-metM92U/92TASASASASASASASAS
Polar Silver MetallicPolarsilber-metM92M/92EPSPSPSPSPSPS
Mirage PearlPaladio-metH555/554MPMPMP
Meridian MetallicMeridian-metM6A6/6A7MMMMMMMM
GT Silver MetallicGT-silber-metMM7ZGT
Harmaa Boxsternoin 10 %
Seal Grey MetallicSealgrau-metM6B4/6B5SESESESE
Slate Grey MetallicSchiefer-metM23F/22DSLSLSLSLSLSL
Vesuvio MetallicVesuvio-metH40X/40WVMVMVM
Atlas Grey MetallicAtlasgrau-metMM7XAG
Musta Boxsternoin 26 %
BlackSchwarz741/747/041BBBBBBBB
Black MetallicSchwarz-metM744/746BMBMBMBMBM
Basalt Black MetallicBasaltschwarz-metMC9ZBBBBBB
KUOMU
Metropol blueMBMBMBMBMBMBMB
Cocoa BrownCB
Graphite GreyGGGGGGGGGGGGGG
BlackBBBBBBBB
VÄRIauf DeutschMHVärikoodi9798990001020304

Klikkaamalla värin nimeä pääset katsomaan miltä kyseinen sävy 986:n tai muun Porschen päällä näyttää! Postauksen kuvakrediitit löydät täältä ja käytetyn lähdeaineiston täältä.

Jos etsit Boxsterin muita teknisiä tietoja niin ne ovat tässä postauksessani Boxsterin Tekniset tiedot ja Boxsterin mallihistoria löytyy täältä. Ja jos juttu miellytti, niin kiitos, jos jaat postauksen myös tutuillesi 🙂

Lisää 986porsche-luettavaa:

Kommentoi mikä väri sinusta on paras?

Omasta mielestäni paras väri 986:een on punainen tai sitten jokin harvinainen väri kuten oranssi ja violetti. Oletko samaa mieltä? Kommentoi, mikä sinun mielestäsi on paras väri Porsche Boxster 986:een?