Porschen kaasujousen vaihto

Ei ollut pimeä ja myrskyinen yö, mutta oli vähän kylmempi aamu. Piti laittaa viimeksi hankittu ensiapulaukku etutavaratilaan, mutta kappas, eipä meinannut konepelti enää pysyä ylhäällä. Taitaa aikuisikä alkaa koittamaan, kun Boxsterin pumput eivät kestä enää entiseen malliinsa. Takana kumpikin kaasujousi toimii vielä terhakkaasti. Ehkä sitä on käytetty vähemmän tai onhan se toki kooltaankin vähän pienempi.

Stabilus kaasujousi

Ei muuta, kuin etsimään pumppuja netistä. Porsche käyttää Stabiluksen kaasujousia, mitkä ovat varmaan parhaimmat. Olen niitä vaihdellut joskus aikaisempiin autoihini ja hyvin ovat toimineet. Samat pumput toimivat ymmärtääkseni kaikissa Boxsterin vuosimalleissa ja toki 996:ssa, kun jakavat saman etupään. Kaasujousen koodikin 996.511.551.01 kertoo jo, että 996-osa on kyseessä. Eli sitten vaan tilaus eteenpäin! Muutaman päivän päästä postista tuleekin siistin näköiset paketit. Mukava päästä vähän puuhaamaan Boxsterin kanssa.

Boxsterin kaasujousi

Kun vertaa keskenään nykyistä ja uutta, ei ulospäin ole käytännössä mitään eroa. Ainoastaan kaasujousen leimauksen tyyli on pikkuisen vaihtunut vuosien saatossa, mutta siinä kaikki. Nykyiset pumput näyttävät olevan alkuperäiset pumppujen päiväyksestä päätellen eli hyvin näyttävät kestävän. Seuraavan kerran pitänee vaihtaa pumput vuonna 2037!

Ja sitten hommiin! Kaasujousi vaihtoon!

Konepellin tuki

Vaihto on varsin helppoa eli tämän takia ei kannata viedä Boxsteria Porschen huoltoon. Tuin konepellin vahvalla pakkausmuovipalalla. Se kun on pehmeää, niin ei jää jälkiä maalipintaan. Parempi ottaa tukea konepellin kannakkeesta kuin pellistä suoraan, ettei jää jälkiä peltiinkään. Tässä muuten vielä Pelican Partsin ohje vaihdosta.

Kaasujousen irrotus

Hankalin vaihe on saada klipsi tulemaan ulos. Se onnistuu varta vasten tehdyllä työkalulla tai pienellä ruuvarilla. Työnsin ruuvimeisselin varovasti altapäin klipsin alle ja väänsin klipsiä ulospäin. Klipsi jää kiinni kaasujouseen, mutta VARO, se voi myös lähteä kovaa irti eli suojalasit päähän!

Kaasujousi irti

Avasin klipsit molemmista päistä ja sitten väänsin metallikiinnikkeestä ensin alemman päädyn irti ja sitten ylemmän. Liitäntä voi olla vähän tiukka, mutta itselläni molemmat päät irtosivat helposti.

Kaasujousi vaihdettu

Rasvasin kiinnikkeiden päät kevyesti. Uuden kaasujousen klipsejä ei tarvitse avata. Painoin ensin kaasujousen ylemmän pään kiinni ja sitten alemman pään kiinni. Voimaa ei juuri tarvinnut. Laitoin kaasujousen paksumman varren ylöspäin, niin sen voitelu toimii paremmin. Lopuksi varmistin, että klipsit ovat paikoilleen, pumppu on tukevasti kiinni ja homma on sitä myöten valmista.

Nivelien rasvaus

Lopuksi vielä pikkasen rasvaa niveliin, niin vanhakin toimii kuin uusi 😉 Ja sitten toki vielä toinen puoli. Nyt aletaan odottelemaan, että päästään taas tien päälle, kun jossain vaiheessa koronarajoitukset alkavat poistumaan! Ja jos juttu miellytti, niin kiitos, jos jaat postauksen myös tutuillesi 🙂

Lisää 986porsche-luettavaa:

Jätä kommenttia

Miten sinulla onnistui? Ja tuttuun tapaan loppulätinät eli Kaikkiin postauksiini pääset tästä. Ja jos haluat tutkia Porsche 986 Boxsterin historiaaPorsche 986 Boxsterin teknisiä tietoja tai Porsche 986 Boxsterin värejä, niin klikkaa oheisia linkkejä.