Sen oikean 986 Boxsterin löytäminen kesti yllättävän kauan, itse asiassa useamman kuukauden ajan. Tosin laitoin haulle varsin kovat vaatimukset, mutta halusin löytää hyvän. Boxster oli minulle ennen tämän 986porsche blogin perustamista vähän tuntemattomampi auto ja jouduinkin aluksi selvittämään millä moottoreilla, varusteilla ja minä malleina sitä on tehty. Alusta alkaen halusin sen alkuperäisen, ensimmäisen mallisarjan auton, eli 986:n. Vaikka sen valot, varsinkin isoveli 996:n osalta, herättivät aikanaan paljon keskusteluja, eivät ne minusta ole pahat, silloin kun ne porkkanat ovat poissa.
Selvitystyöni pohjalta kirjoittamani Porsche Boxster 986:n historia ei ole varsinainen Boxsterin ostajan opas mutta siitä voit lukea, että 986:ia on olemassa oikeastaan vain kahta pääversiota: pre-facelift Boxster ja facelift Boxster. En siis halunnut porkkanoita ja vaikka kokonaan kirkkaita etuvaloumpioita saa myös pre-facelift malleihin, tuki facelift mallin valintaa erityisesti pre-facelift mallien usein arveluttava kuomun kunto muovi-ikkunoineen. Ja kieltämättä faceliftin lukittava hansikaslokero on kätevä, jos jättää auton katto aukinaisena julkiselle paikalle. Porschehan teki lukemattomia pieniä muutoksia koko ajan eli arvelinkin, että viimeisissä vuosimalleissa olisi hiotuinta tekniikkaa. Eli keskityin ensi sijaisesti hakemaan Porsche 986 Boxster faceliftiä.
Boxster manuaali vai Tiptronic?
Sitten piti päättää, millaisen Boxsterin haluan. Autoa saa sekä Boxster 2.7:na että Boxster S 3.2:na. Vaihteistoista löytyvät 5- ja 6-vaihteiset manuaalit ja automaattinen Tiptronic. Automaatti helppoudellaan kiinnosti, mutta suoritusarvot ja tietty sporttifiilis puolsivat manuaalin paikkaa. Kommenteissa ja Autostadiumin keskustelupalstalla suositeltiin manuaalia. Kun vielä valinnan tueksi keräämäni 986 Boxsterin tekniset tiedot näyttivät, että 2.7:kin manuaalina riittää hyvin, aloin keskittymään manuaaliin.
Seuraavaksi piti valita väri. Värivalikoima olikin sitten tosi laaja niin kuin tästä 986 Boxsterin väritaulukosta voit havaita. Mutta loppujen lopuksi tuntui, että käytettyjen autojen markkinoita hallitsivat hopeinen Boxster tai harmaa Boxster. Kun kyse on urheiluautosta, tulee sen mielestäni olla joko keltainen Boxster tai punainen Boxster. Auton pitäisi olla myös alle 100 000 kilometriä ajettu, huollot mahdollisimman hyvin tehtynä, maalipinta ja verhoilu siistissä lähes uuden veroisessa kunnossa. Varusteiden toivelistalle nousivat, kun nyt Suomi käyttö on tarkoituksena, penkkarit, navigaattori ja ilmastointi, jos nyt ei aina halua ajaa kesällä katto auki.
Porsche 986:n etsiminen
Etsin 986:ia Suomesta, mutta lavensin pian haun koskemaan koko Eurooppaa. Jenkki- ja japanituonnin jätin suosiolla pois laskuista rahti-, tulli- ym. kulujen ja töiden vuoksi. Liian monta autoa on tullut uitettua itselle rapakon takaa ja tämän halusin hankkia vähän helpommin. Mutta, mutta, eipä niitä hirveästi ollutkaan tarjolla. Punaisia Boxster faceliftejä, eli käytännössä vuosimalleja 2003–2004, manuaalina ja alle 100 tonnia ajettuna, ei löytynyt kuin kymmenkunta, joista yhden, vuoden 2003 Boxsterin koeajoin tässä. Hyvä auto, mutta sen Boxsterin hinta oli minulle liian kova. Tosin Hagertyn mukaan 986:n hinnat ovat vähän jopa nosteessa, ja se varmaan vaikutti siihen, etteivät hinnat olleet aina ihan minun budjetissani. Näytti jopa siltä, että halvimmat Boxsterit löytyivät käytännössä Suomesta, toki autoveron lisä huomioiden. Ja niitä harvoja myyjiä, joita mannermaalla lähestyin, niin ei ainakaan voi kehua innokkuudesta myyntiin… Tästä auton ostamisen vaikeudesta täytyy kyllä joskus kirjoittaa ihan oma postauksensa….
Ja viimein se löytyi…
Aloin tulla jo vähän epätoivoiseksi ja oli pakko laventaa hakukriteerejäni värin ja faceliftin vaatimuksen osalta. Kirjoitin siitä tämän vuoden 2002 Boxsterin testin. Se ei kyllä ihan innostanut… Mutta sitten tapahtui. Ruotsissa tuli myyntiin mielenkiintoinen tapaus. Sama myyjä oli myynyt tämän saman Uudessakaupungissa valmistetun auton jo aikaisemmin seitsemän vuotta sitten. Päättelin, että jos myyjä on uskaltanut ostaa auton itselleen takaisin, se ei voi olla huono. Ruotsin kruunun alhainen kurssi myös auttoi hintatasossa. Papereiden ja kuvien perusteella auto näytti juuri minun 986:ltani. Puhelias myyjäkin oli kohtuullisen valmis kauppaan. Mutta edessä oli yksi ongelma tai pikemminkin hidaste. Pystyn viettämään tätä talvea Etelä-Ranskassa ja, kun autoa ei meinannut löytyä Suomesta, olin ajatellut ostaa auton täältäpäin. Myyjä ei suositellut enää ajoa Ruotsin teillä, joten, vaikka se vähän hölmöltä tuntuikin, auto trailerin kyytiin ja kohti etelää!
Boxster 986:n ensivaikutelma
Ja sieltä se vihdoin saapui, yksinään ison rekan kyydissä. Kun noudin Boxsterin, oli vähän chili aamu, +8 C, ja harmittelin siitä toppatakki päällä kuskille, joka pukkasi T-paidassaan hikeä autoa lavetilta purkaessaan. Luuli varmaan minun hattuilevan… Ensi kiertelyt auton ympärillä ja se oli juuri niin hieno, kuin myyjä oli sanonutkin. En löytänyt maalipinnasta mitään virhettä. Virta päälle, öljymäärän testi ja varoitusvalot palavat niin kuten pitääkin. Ensimmäinen testi on selvitetty puhtain paperein. Kilsoja on luvattu määrä eli lasissa on vähän yli 80 000 kilometriä. Ei paha.
Moottorin käynnistys ja ilman sitä voimakasta nakutusta, mikä oli tässä aiemmin ajamassani Boxsterissa. Vaihde silmään, kytkin ottaa hyvällä tasolla kiinni ja menoksi. Wau, sanoin kuvaamaton fiilis, kun tämä tuntuu juuri niin hyvältä kun ajattelinkin. Ajan 986:n rauhallisesti kotiin, tarkistan nesteet, paineet ja latingin. Kaikki näyttää muuten hyvältä, mutta akun latinki on 12,35 V, joka on liian vähän. Mielestäni akun varauksen pitää olla vähintään 12,51 V. Eli akku latinkiin ja vähän kärsimätöntä odottelua, että päästään ajamaan. Vähän jään hämmästelemään akun heikkoa varausta, kun myyjä sanoi vaihtaneensa akun. Pian huomaan, että tottahan hän puhui. Tosin hän ei maininnut, että vaihtoi kuusi vuotta vanhaan akkuun 😉 Pitää tuo sitten vaihtaa oikeasti uuteen.
Boxsterin ajettavuus
Lähistöltä löytyy juuri sellaisia teitä, mille Boxster on suunniteltu. Tiukkamutkaisia kestopäällysteteitä ilman nastarenkaiden uria. Teitä, joissa Suomen nopeusrajoituksiin tottuneen on vaikea saavuttaa maksiminopeusrajoitusta. Ehkäpä ranskalainen ajattelee, että tuo numeromerkki osoittaa suurimman tiellä teoreettisesti saavutettavissa olevan nopeuden, ja johon kaikki luonnollisesti pyrkivät pääsemään…
Boxsterilla pääsee. Isohko Bemari pullistelee takanani suorilla osuuksilla, mutta ei millään pysy perässäni mutkissa ja jää kauas taakse. Enpä ole vastaavalla autolla ennen ajanut. Pysyy tiessä kuin tauti ja on erittäin hauska ajettava. Autossa on Porschen alkuperäinen 10 milliä laskettu sporttialusta M030, spacerit, 17-tuuman vanteet ja PSM-ajonvakausjärjestelmä eli se on tehty ajoon. Se tuntuukin selvästi jämäkämmältä kuin aikaisemmin ajamani yksilöt. Pitää kokeilla ajaa kaivonkansien yli, jotka kyllä tuntuvat, mutta mikään kivireki tämä ei ole. Tästä autosta ei saa samanlaisia 986 Boxster kokemuksia kuin aiemmin ajamastani pre-facelift mallista ja tärinät loistavat poissaolollaan. Alusta on erittäin hyvässä kunnossa. Mutta huomautettavaakin löytyy. Jarrut eivät pysy nopeuden tahdissa ja lopulta jarrupalavalo syttyykin palamaan. Ei muuta kuin soitto Porschella ja palojen vaihtoon. Saapahan samalla uudet jarrunesteet, niin pääse kokeilemaan miltä kehutut Boxsterin jarrut oikeasti maistuvat.
986:n läpikäynti
Aika tutustua autoon vähän tarkemmin ja teen sille perusteellisen pesun. Myyjä oli maalauttanut etupuskurin ja konepellin kiveniskemien takia ja kieltämättä maali näyttää ihan uudelta. Mutta, aha, maalari on ollut vähän huolimaton jäähdytysaukon säleikön kiinnityskohtien kanssa. Muuten en kyllä löydä mitään maalipinnasta ja se vastaa aiemmin ajamani toisen punaisen facelift 986 Boxsterin kuntoa.
En tiedä ovatko nämä nyt varsinaiset Boxsterin tyyppiviat, mutta kuomussa on jo joitain sulkemisesta näille tyypillisesti muodostuvia jälkiä ja toinen tyypillinen kohta tuulilasin alapuolinen muovilista on jonkin verran haalistunut. Molemmat pystyy ehkä fiksaamaan. Yllättävän hyvässä kunnossa voi 17-vuotias autokin vielä olla. Tosin tämäkin 986 on tainnut olla koko ikänsä kesäautona. Ainakin Carfaxin listaus kertoo liikenteestä poistosta aina talvikuukausien ajaksi.
Sisätilat ovat olleet kaikissa ajamissani Boxstereissa tosi hyvä kuntoisia. Niin tässäkin, mutta arvostan enemmän tämän auton Alcantara penkkejä. Alcantara 986:n verhoiluna on mielestäni mukavampi ja vähemmän liukas kuin nahka. Muuten haluamani varusteet ja vähän ylikin löytyvät, mutta navia ei ole. Ehkä se on hyväkin. Moni alkuperäisistä naveista on tainnut mennä vaihtoon. Pesun aikana onnistun sähläämään lukituksen kanssa ja hälytin pomppaa päälle. Hyvä tietää, että sekin toimii 😉 Pesun jälkeen onkin aika ottaa muutama kuva tähän postaukseen.
Ja sitten niitä Boxsterin kuvia
Sää on kirkas ja täytyy kokeilla vähän ajoa katto auki. 986 Boxsterin äänet eivät vedä vertoja 429 Mustangille, mutta mukavan möreiltä ne kaasua painettaessa ja katto auki ajettaessa kuulostavat. Ja Boxsterilla pystyy ajamaan pidemmänkin matkan ilman, että korvat ovat kipeänä metelistä ja voi jopa kuunnella musiikkia Harmannin stereoista.
Boxsterin lisävarustelistalla löytyy mm. varuste nimeltään Show room vehicle. Mitähän se tarkoittaa 😉
Tämä kulma taitaa olla kanssa-autoilijoille useammin tuttu 😉
Boxsterin omistushistoria
Nyt malttaa jo tutustua vähän papereihinkin ja ne yllättävät. Kaikkien omistajien tiedot löytyvät ja näyttäisin olevani 5. omistaja. Täytyykin joku päivä soitella aiemmille omistajille ja kysellä parhaimmat muistot. Varsinkin ensimmäinen omistaja, saksalainen nainen, jolla auto oli kymmenisen vuotta, on ollut hyvin tarkka. Boxstereille tärkeä öljynvaihtoväli on hänellä ollut keskimäärin alle 5 000 kilometriä. Tai se ruotsalainen mies, jonka ajopäiväkirja tarkkaan merkittyine kilometreineen ja bensan kulutuksineen löytyy papereiden joukosta. Autosta löytyy myös, varmaan hänelle kuulunut, punainen pilottihattu. Täytyypä joku kylmä päivä laskea katto alas ja ajaa punainen pilottihattu päässä pitkin Croisetten rantaa… kyllä siinä olisi ranskalainen muotiväki ihmeissään tästä uudesta retromuotivirtauksesta… Papereista löytyy myös kauppakirja siitä kun tämä ruotsalainen autokauppias on ostanut auton ensimmäisen kerran. Nyt seitsemän vuotta ja 45 000 kilometriä myöhemmin hän saa autosta 200 euroa vähemmän, kun on aikanaan itse siitä silloin maksanut. Ei paha arvon alenema 😉
Huoltokirja näyttää muuten hyvälle ja mm. takapyörien laakerit on vaihdettu 2017. Vuosia viimeisestä isosta huollosta on kuitenkin jo sen verran, että lienee aika tehdä se. Sen kuuluisan laakerin, IMS:n, vaihdosta ei ole todisteita. Buukkasin palojen vaihdon yhteyteen ajan Porschelle, jotta tarkistavat sen kunnon. Vielä ei ole aavistustakaan kuinka kalliita Boxsterin osat ovat, mutta kohta sen varmaan tietää…
Huh, huh, tulipas laverreltua pitkästi. Nyt on paras lopettaa. Laitan taas kuulumisia, miten Boxsterin kestotesti mulla sujuu 😉 Ja tässä vielä suoria linkkejä aiempiin faktajuttuihin 986:sta, jos haluat niitä käydä lukemassa. Eli Porsche Boxster 986 Historia löytyy tästä, Porsche Boxster 986 Tekniset tiedot tästä ja Porsche Boxster 986 Värit täältä. Ja laitapa kommenttia tai kysymystä peliin. Ja jos juttu miellytti, niin kiitos, jos jaat postauksen myös tutuillesi 🙂
Lisää 986porsche-luettavaa:
- Boxsterin IMS-laakerin tarkistaminen Porschella
- Boxsterin iso huolto on 40 000 kilometrin välein
- Porsche Boxster 986:n koko mallihistoria
Suurkiitokset! Mukava kuulla, että pidit ?!
Upea blogi. Upea.
Tänks!
Loisto-ostos?