Odottavan aika on pitkä, se tuli taas todistettua. Boxsterin huolto oli luonnollisesti uuden ylpeän omistajan ensihomma, jotta voi varmistua, että kaikki on kunnossa. Mutta se kesti yllättävän kauan. Vein Boxsterin Porschen huoltoon runsas viikko sitten ja usean, onko jo valmista, -kyselyn jälkeen se vihdoinkin oli haettavissa. Olivat Porschella odottaneet moottorinkannaketta koko viikon ajan! Kylläpä matka Saksasta Ranskaan on pitkä. Eipä näytä pakettien kulku Euroopassa olevan vielä mitään supernopeaa.
Mutta, hyvää kannatti odottaa! En ollut pyytänyt moottorinkannakkeen vaihtoa, mutta Porschen huollossa, ainakin täällä, on mielestäni hyvä systeemi. Huoltopäällikön kanssa mennään yhdessä autolle rupatellen mukavia ja käydään ajan kanssa läpi Porschen omistajan, eli minun 😉 toiveet. Samalla hän kohteliaasti kehuu autoa ja sen väriä ja väittää, ettei ole koskaan nähnyt 986 Boxsteria punaisena! Ja samaan aikaan vierestä vilahtelee solkenaan ohi Porsche 911 GT2:ia ja Porsche 911 GT3:ia. Ja epäilemättä, jos jossain, niin täällä Côte d’Azurilla on Porsche Carrera GT:eitä tai Porsche 918 Spydereitä, ja monet niistä huollettaneen täällä. Hyvin kaveri osaa hommansa!
Okei, mentiin vähän sivuun aiheesta. Eli rupattelun jälkeen huoltopäällikkö pyytää avaimet, ottaa auton ja ajaa sen vähän parempien autojen luovutustilaa tyylikkyydeltään vastaavaan erilliseen huollon vastaanottotilaan. Eipä Veholla ihan vastaavaa systeemiä taida olla… Paikalle tulee hänen lisäkseen mekaanikko, jonka kanssa jutellaan lisää. Ollaanhan Ranskassa 😉 Boxsterin huolto on hänen vastuullaan ja hän tulee tutkimaan koko auton läpi ja tulee tekemään ehdotuksen, mitä muuta, asiakkaan toiveiden lisäksi, Boxsterille pitäisi tehdä.
Boxsterin huolto ja Porschen mekaanikon tarkastukset
Boxsterin huolto alkoi siis mekaanikon perusteellisella tutkimuksella. Hän tarkasti luonnollisesti Boxsterin vikakoodit ja mitään ei tullut esiin. Koska kipinässä tai bensan kulussa ei ollut ongelmia, he eivät suositelleet Boxsterin sytytystulppien vaihtoa tai Boxsterin bensansuodattimen vaihtoa. Öljynvaihto ja öljynsuodattimen vaihto oli tehty tammikuussa, joten niitä en tehnyt nyt. Boxsterin ilmansuodatin meni kylläkin vaihtoon. Mekaanikko tutki myös Boxsterin apulaitehihnan kunnon ja se oli ok. Lisäksi hän tutki nakuttaako tai savuttaako Boxster kylmänä ja ihan normaalisti auto toimi. Akun osalta on myös kaikki kunnossa. Eli turhaanpa osoittelin myyjää. Täytyypä tarkistaa oma mittarini, josko siinä on jotain häikkää…
Mutta pyörien sekarengastukseen hän puuttui. Tämä kävi vähän lompakon päälle, mutta mukavahan se on nyt ajella, kun alla on uudet Michelin Pilot Sportit. Moni on kehunut, että Porscheen kuuluu Michelinit. Tässä vielä rengasvalitsin, jos olet hakemassa omia Misukoita 😉 Eipähän tarvitse nyt miettiä onko renkaiden viimeinen käyttöpäivä jo mennyt. Ja samalla tuli tehtyä Porschen puolesta tasapainotus ja eipä käy sitäkään moittiminen.
Boxsterin IMS-laakerin kunnon arviointi
Boxsterin huolto sisälsi pyynnöstäni myös tämän kuuluisan IMS-laakerin kunnon tutkimisen mekaanikon toimesta. Keskustelupalstoilla puhutaan kovasti jopa siitä, ettei Porsche suostu vaihtamaan IMS-laakeria tai tunnusta ongelmaa edes olevan olemassa. Tässä Porsche huollossa asia kyllä tunnustettiin, toki maininnalla, että suurin osa ongelmatapauksista on tähän mennessä tullut ilmi tai korjattu.
Oman Boxsterini kohdalla, he tutkivat ketjun kiristimien väljyydet ja totesivat ne hyviksi ilman mitään väljyyttä. Jos olen ymmärtänyt asian oikein, niin IMS-laakerin alkaessa hajota, se tekee IMS:n eli apuakselin väljäksi. Tämä väljyys on havaittavissa ketjun kiristimien kohdalta ja tätä kohtaa Porsche siis tutki. Jos kiristimissä olisi väljyyttä, se itse asiassa esiintyisi kai juuri näillä kilometreillä. Toisaalta, jos laakeri olisi jo vaihdettu, ei mikään estä sitä menemästä silti hajalle. IMS-laakeriin on kehitelty monia parannuksia, kuten tämä vinkki Autostadiumin keskustelupalstalta, missä akseli on uritettu. Toisaalta, on vaikea uskoa Porschen insinöörejä niin tyhmiksi, etteivät he olisi osanneet kehitellä siihen vastaavia ratkaisuja Boxsterin 8-vuotisen taipaleen aikana, jos he olisivat kokeneet ne hyviksi. Itse asiassahan he muuttivat rakenteeseen liittyviä osia useampaan kertaan 986-mallisarjan aikana.
IMS-laakerin kestävyyden kannalta olennaisinta taitaa olla jatkuvat öljynvaihdot, joidenkin mukaan moottorin kierrättäminen ajossa yli 4 000 kierroksella ja Porschen mukaan jatkuva kiristimien väljyyden tarkastus. Öljynvaihdon yhteydessä kannattaa luonnollisesti tutkia onko öljyn seassa mitään metallihiukkasia. Huoltopäällikön mielestä riittävä tutkintaväli nykyvoiteluilla pitäisi olla kaksi vuotta, mutta taidanpa tehdä tuon tarkastuksen vuoden välein, niin ei ala liikaa stressaamaan.
Boxsterin moottorinkannakkeen vaihto
Boxsterin moottorinkannakkeen vaihto oli yksi mekaanikon ehdottamista töistä. Moottorinkannakkeen vaihto on postauksessani Porsche Boxster 986 kirjallisuus mainitsemani Wayne R. Dempseyn kirjan 101 Projects for your Porsche Boxster mukaan yksi vakiovaihtokohteista. Juttu moottorinkannakkeen vaihdosta löytyy muuten myös Pelican Partsin nettisivuilta ja linkkasin muutaman muunkin työn heidän sivuilleen. Kun Boxsterin huolto on vihdoin valmis ja haen auton, siis viikon päästä, huoltopäällikkö, jolle on varattu tarkka aika kuin lääkäristä, puhkuu intoa. Hän on ajanut Boxsterini ennen ja jälkeen korjauksen ja sanoo, että Boxsteri on nyt aivan eri auto. Epäilen vähän, mutta totta hän puhuu.
Vaikka kehuin alustaa jo edellisessä postauksessani 986 on kotona, en ollut tajunnutkaan, kuinka hyvä alustan pitäisi olla, koska en ollut sellaisella ajanut kummassakaan Ajettua-postauksessani Boxster 986 kokemuksia tai Boxster 986 koeajossa. Moottorinkannakkeen vaihto tekee Boxsterista vieläkin jämäkämmän, mutta samalla lisää aavistuksen pintapehmeyttä. Eli jos Boxsterissasi ei ole vielä vaihdettu moottorinkannaketta, niin suosittelen kyllä sen vaihtoa. Kaivonkannet tuntuvat nyt vähemmän ja tasaisella alustalla menoa voisi melkein verrata ilmajousituksella varustetun auton mukavuuteen ilman sen pehmeyttä. Mutkaisella tiellä ajettaessa korostuu tämä jämäkkyyden ja mukavuuden yhdistelmä. Onpa muuten hankalaa muodostaa ajotunnelmista järkevästi ymmärrettäviä sanoja 😉
Boxsterin jarrupalavalo
Mutta yksi asia oli, josta käytiin Porschen kanssa vääntöä. Pyysin Boxsterin jarrupalojen vaihtoa ja jarrunesteen vaihtoa. Mekaanikko tutki ja sanoi, että kaikki on kunnossa. Tietenkään jarrupalavalo ei syttynyt heillä testissä päälle. Pyysin varmistamaan vielä jarrunesteen uudelleen. Kaikki kunnossa. Pitivät varmaan vähän hulluna, kun siitä huolimatta sanoin, että vaihtakaapa nyt kumminkin sekä palat että neste. Tarkistin itse asiassa ennen Porschelle menoa jarrunesteen vesipitoisuuden ja se näytti ok:lta, mutta ajossa siinä oli selkeää pehmeyttä ja huoltokirjan mukaan vaihdosta oli aikaa.
Hakiessani autoa, huoltopäällikkö naureskeli, että kyllä neste oli ihan vaihtokunnossa. He olivat mitanneet jarrupalojen paksuuden, mikä olikin ok. Mutta minulla on ollut joskus aikaisemmin jossain autossa vähän sama tilanne. Vaikka päällisin puolin kaikki näyttää hyvältä, ovat palat jotenkin lasittuneet ja jarrutusteho on hävinnyt. Ehkä tässä oli sama juttu, koska nyt pääsin oikeasti kokeilemaan Boxsterin kehuttuja jarruja. Ja juu, ne ovat kyllä tosi hyvät! En vain koskaan aikaisemmin ollut ajanut Boxsteria, jossa jarrut olisivat oikeasti olleet kunnossa. Vielä vähän petausta hiljaisella moottoritiellä (mistähän sen täältä löytää…) niin hyvä tulee!
Mitä maksaa Porsche Boxsterin huolto?
No eihän se Boxsterin huolto ihan halpaa ollut, mutta hyvä tietää, että Boxster on kunnossa ja nyt vielä paremmassa eli voi huolettomin mielin ajaa. Sinällään osien hinnat, varsinkin kun sain niistä vielä vähän alennusta, ovat ihan kohtuulliset. Ja lopuksi, ennen kuin huoltopäällikkö ajoi Boxsterini pääoven eteen, kävimme läpi auton varusteet ja hän kehaisi, että on hyvä kun auto on stock. Piti sitten kysyä, mikä varuste se Show room vehicle oikein on, ja hän sanoi, että tämä on ollut tehtaan näyttelyauto! Wau, sepä oli mukava tieto! Ja kohta päästään kunnolla kokeilemaan, miten näyttelyauto pysyy myös tiessä 😉
Ja tässä vielä nämä vakiolöpinät, eli jos blogini ei ole tuttu entuudestaan käy katsomassa Porsche Boxster 986:n mallihistoria, Porsche Boxster 986:n tekniset tiedot ja Boxsterin kaikki 37 eri tehdasväriä! Ja kommentit piristävät aina mieltä! Ja jos juttu miellytti, niin kiitos, jos jaat postauksen myös tutuillesi 🙂